• 23 de maig de 2019

  Establint Connexions

  Els macròfags són cèl·lules del sistema immunitari, ben conegudes per engolir i destruir patògens o cèl·lules danyades, en un procés anomenat fagocitosi. Però també juguen un paper més constructiu durant el desenvolupament, ajudant a construir xarxes sofisticades als renyons. Aquests òrgans regulen la composició sanguínia i filtren els residus del torrent sanguini per a excretar-los com orina, gràcies a una complexa disposició de túbuls menuts, estructurats amb cura, coneguts com a nefrones, estretament associades als vasos sanguinis. A la fotografia del renyó d'un embrió de ratolí, els macròfags (en roig) interactuen amb els vasos sanguinis (en verd) al principi del desenvolupament, ajudant a perfeccionar la posició de les estructures renals i fomentant les connexions entre els vasos sanguinis. Quan es van eliminar experimentalment els macròfags dels renyons en desenvolupament, es van formar menys connexions. Comprendre el paper dels macròfags pot ajudar a produir organoides més realistes que imiten els renyons al laboratori, per a l'estudi i per a assajos amb fàrmacs, i fins i tot poden suggerir futures teràpies dirigides als macròfags, per a tractar malalties renals.

  Escrit per Emmanuelle Briolat
  Imatge del treball de David A.D. Munro i col·laboradors
  Centre for Discovery Brain Sciences, The University of Edinburgh, Edinburgh, Regne Unit
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, febrer de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.