• 9 de març de 2018

  Dit Gelat

  Quan era xicoteta, sempre em va sorprendre que el meu pare anara sense guants a l'hivern, mentre que la meua mare i jo teníem dits entumits fins i tot portant guants de llana. Les dones tendixen a sentir el fred més que els homes –tots hem sentit parlar de les esposes que furten els edredons i de les núvies que ampren jerseis. Però, proporcionalment, les dones solen tindre més greix corporal. La suposició popular era que el greix és un gran aïllant. Bé, segons la ciència, no ho és. Un estudi recent que va implicar submergir les mans dels voluntaris (a les imatges) en l'aigua gèlida i després registrar una imatge amb una càmera tèrmica va revelar que, realment, les persones amb cossos que contenien proporcionalment més massa muscular eren més propensos a tindre els dits daurats (càlids) que els dits gelats (porpra), independentment del pes i de l'alçada. Per tant, amb la neu que encara cobreix gran part del Regne Unit i més enllà, mai no hi ha hagut una millor excusa per abraçar a algú amb grans músculs.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge de Stephanie Payne, PAVE Research Group
  PAVE Research Group, Department of Archaeology, University of Cambridge, Cambridgeshire, Regne Unit
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en American Journal of Physical Anthropology, febrer de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.