-
24 de setembre de 2017
El Caragol Contra el Dolor
Aquestes conquilles d’aparença inofensiva són d'uns caragols de mar, Conus regius, que són realment depredadors verinosos. Però, poden a ajudar milions de persones amb un dolor persistent o crònic. Molts pacients prenen medicaments basats en opioides, que suavitzen el dolor bloquejant els receptors del dolor, petits punts de lliurament de substàncies que tenim en el cos i el cervell. Però, els opioides són altament addictius, de manera que s’està a la caça d’una alternativa. Els científics van estudiar els efectes del verí de Conus regius en el sistema nerviós i van fer un descobriment sorprenent: una substància que bloqueja un conjunt variat de receptors del dolor. Després, una altra sorpresa: els efectes d'aquest potencial fàrmac són de llarga durada, la qual cosa suggereix que podria evitar el desenvolupament d’un dolor crònic en primer lloc. S'ha provat en rates, però un disseny lleugerament diferent de la substància pot funcionar en humans –una gran ajuda per a aquells que pateixen hipersensibilitat al tacte després de la quimioteràpia o que pateixen dolor crònic com a conseqüència d'una lesió nerviosa.
Escrit per John Ankers
Investigació del Department of Biology, University of Utah, Salt Lake City, UT, EUA
Investigació publicada en PNAS, març de 2017
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.