• 16 de gener de 2019

  El Desenvolupament d'un Brot

  El pàncrees és el responsable de produir els sucs pancreàtics per a la digestió i les hormones que regulen els nivells de glucosa a la sang. Aquest es desenvolupa en una complexa estructura multifuncional a partir de brots de l'intestí anterior. Les cèl·lules progenitores pancreàtiques es convertixen tant en els conductes pancreàtics transportadors dels sucs pancreàtics, com en els sistemes endocrins productors d'hormones (incloent-hi les cèl·lules beta que sintetitzen la insulina). Les cèl·lules que guien cap a alguna d'aquestes destinacions necessiten de les molècules de la via de senyalització Notch, juntament amb una proteïna anomenada YAP1. En aquest brot pancreàtic, el bloqueig de YAP1 conduïx a desenvolupar més cèl·lules endocrines, produint-se més hormones (en roig). Tot i així, el desenvolupament pancreàtic és encara més complicat, ja que l'activitat de YAP1 i Notch depèn dels contactes entre les cèl·lules pancreàtiques i les diferents proteïnes de la matriu extracel·lular que les envolta. Per als investigadors que treballen en la diabetis de tipus I, una malaltia autoimmune dirigida a les cèl·lules beta, la comprensió del desenvolupament pancreàtic és especialment rellevant i, en última instància, ajudarà a generar millor les cèl·lules endocrines al laboratori per a futures teràpies de reemplaçament.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge de Novo Nordisk Foundation Center for Stem Cell Biology (DanStem)
  Novo Nordisk Foundation Center for Stem Cell Biology (DanStem), University of Copenhagen, Copenhagen, Dinamarca
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Publicat en Nature, novembre de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.