• 17 de gener de 2019

  Mini Mare

  En els últims anys, hi ha hagut una explosió d'organoides: òrgans tridimensionals en miniatura que creixen al laboratori, que imiten moltes de les propietats del teixit original del qual procedixen i constituïxen un model millor per a l'estudi de la biologia humana que el de les cèl·lules que es cultiven en una placa de plàstic. Fins ara, els organoides s'han creat a partir de cèl·lules del cervell, l'estómac, els renyons, l'intestí... i ara hi ha un nou integrant en la família dels organoides. Aquest conjunt de taques de colors brillants és una ''miniplacenta'', més coneguda formalment com organoide trofoblàstic, que es cultiva a partir de cèl·lules aïllades de la placenta humana. És molt difícil estudiar les primeres interaccions entre un fetus humà i la seua placenta per raons tècniques i ètiques evidents, i les placentes animals no són prou semblants a la nostra espècie. Aquests nous organoides proporcionaran una visió fonamental sobre com creix la placenta i el que succeïx quan falla aquest procés, que provoca un avortament involuntari o altres problemes greus per a la mare i la criatura.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del Centre for Trophoblast Research, University of Cambridge, Cambridge, Regne Unit
  University of Cambridge, Cambridge, Regne Unit
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Nature, novembre de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.