• 25 de març de 2022

  El Modus Operandi del Zika

  És l'any 1947, a Uganda, i un mico anomenat 766 que viu a l'Institut d'Investigació de la Febre Groga, està malalt amb febre. Té una infecció desconeguda, que prompte els investigadors anomenaran virus del Zika (VZIK). Avancem ràpidament fins al 2015 i una epidèmia de VZIK s'ha consolidat a les Amèriques, fent que els fetus de dones embarassades infectades patisquen danys cerebrals i desenvolupen cervells més petits del normal (microcefàlia). Els investigadors ara indaguen sobre els efectes de la infecció per VZIK en el cervell fetal dels micos rhesus. La microscòpia de fluorescència del cervell fetal (a la foto) va revelar signes d'inflamació a les regions infectades, específicament un gran nombre de cèl·lules immunitàries anomenades micròglia activada (roig), així com un augment de la mort cel·lular de neurones immadures juntament amb un augment dels marcadors de fagocitosi (taronja), un procés que es produïx per eliminar les cèl·lules mortes. Això revela que la inflamació probablement juga un paper important a l'hora de pertorbar el desenvolupament cerebral dels fetus infectats amb VZIK .

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge de Danielle Beckman i Adele MH Seelke, i col·laboradors
  California National Primate Research Center, UC Davis, Davis, CA, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en eLife, març de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.