• 9 de gener de 2015

  El Pas al 3D

  Com probablement has notat, vivim en un món tridimensional. Tot i que podem esbrinar la forma i grandària de les coses que es troben al nostre voltant mitjançant el tacte, també ens ajuda el ser capaços de veure el nostre entorn. Però el que pot ser no saps és que els nostres ulls només produeixen imatges bi-dimensionals, com una fotografia plana. Aleshores el cervell ha d'analitzar aquestes imatges i esbrinar cóm interpretar-les en 3D, però cóm ocorre açò exactament és un misteri. Per esbrinar-ho, els investigadors estan recorrent un poc a l'engany visual. Aquests estudien els cervells de micos macacos als que s'ha mostrat aquestes il·lusions òptiques, on algunes pareixen planes mentre que altres pareixen més tridimensionals. Resulta que una part del cervell, anomenat còrtex parietal, cap a la part posterior del cap, és la responsable de reunir tota la informació que veiem sobre un objecte, representant-lo per a nosaltres en 3D.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge d'Ari Rosenberg i Dora Angelaki
  Baylor College of Medicine, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PNAS, novembre de 2014

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.