• 8 de gener de 2015

  Encara no Havem Arribat

  Cinc-cents mil xiquets africans moren de malària cada any, un nombre equivalent a la població de Liverpool, una ciutat del Regne Unit. La infecció, difosa pels mosquits que transporten el paràsit de la malària –a la imatge es pot veure, en morat, un tipus de paràsit eixint a través de la paret intestinal d'un mosquit– amenaça particularment a xiquets i dones embarassades. Si una víctima sobreviu o no, a la malaltia, pot dependre de quina de les cinc espècies de paràsit els ha infectat. Plasmodium falciparum, especialitzat en atacar el cervell, és l'espècie més mortal però també la més estranya, i P. vivax és la més comuna –Abraham Lincoln és un famos afectat per aquest últim. Aquesta variació ha provocat que els investigadors destaquen la importància de realitzar immediatament el triatge dels pacients en diferents categories de risc per tal que es puga donar un tractament específic. Aquests programes de salut pública, juntament amb mesures de sanejament com el drenatge de l'aigua estancada en què es crien mosquits i les xarxes de distribució de mosquits, han reduït a la meitat el nombre de morts per malària entre 2001 i 2013.

  Escrit per Tristan Farrow

  Imatge del National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)
  National Institutes of Health, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS Medicine, agost de 2014

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.