• 8 de febrer de 2021

  El Portell Cerebral del Coronavirus

  Aquesta imatge ens mostra el virus responsable de la COVID-19, el SARS-CoV-2 (roig), en el moment que infecta i mata neurones del cervell (les cèl·lules mortes es veuen de color verd). Per descomptat, no es tracta del cervell d'un pacient, el qual seria impossible d'estudiar d'aquesta manera. El que es mostra pertany a un organoide cerebral, una mena de minicervell creat a partir de cèl·lules humanes vives que s'empra en investigació com a "rèplica" d'un cervell real. Aquest tipus d'estudis ens han descobert que SARS-CoV-2 infecta les neurones directament mitjançant el receptor ACE2, el mateix punt d'entrada que empra per envair cèl·lules pulmonars, aportant-nos una possible explicació als símptomes neurològics que experimenten alguns pacients de COVID-19. La simptomatologia, que inclou pèrdua del sentit de l'olfacte i del gust, dolors de cap, esgotament i obnubilació, persistix de tant en tant fins i tot quan els símptomes respiratoris han desaparegut. Saber com el virus provoca el caos dins del cervell podria portar-nos a tractaments específics que tomben aquests debilitants i persistents símptomes.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge del treball d'Eric Song i col·laboradors
  Department of Immunobiology, Yale School of Medicine, New Haven, CT, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Publicat en Journal of Experimental Medicine, gener de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.