• 7 de febrer de 2021

  Reciclant Vidre

  Les impressores 3D sovint elaboren les seues creacions en capes, afegint plàstic, metall ... fins i tot menjar per crear a dissenys precisos elaborats amb ordinador. De vegades, mentre se sequen, els fràgils dissenys corren el risc de col·lapsar, de manera que també s'han de dissenyar suports temporals (cal fer ajustaments per a cada disseny; de vegades això forma part de la diversió). Ací, però, un mètode més precís ubica un feix làser d’alta potència dins d’una recipient de resina que conté sílice. Cada activació del làser provoca una reacció que polimeritza la sílice en forma de vidre sòlid. Moure el feix làser genera petites formes de cristalleria, recolzades pel líquid circumdant, el qual es renta per deixar lliures les peces d’aquesta bicicleta de centímetre de llargada; la qual acaba, després, en un forn. Mostrant els complexos dissenys possibles, el procés podria crear, algun dia, components personalitzats per a microscopis o dispositius microfluídics que s’utilitzen als laboratoris per veure com progressen les cèl·lules en els seus propis cicles.

  Escrit per John Ankers
  Imatge de Laurent Gallais, The Fresnel Institute i Ecole Centrale Marseille
  Aix Marseille University, CNRS, Centrale Marseille, Institut Fresnel, Marsella, França
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Optical Letters, gener de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.