-
21 de març de 2018
El Primer Contacte
El primer contacte d'un bebè nonat amb la seua mare és per via placentària. Unix intrínsecament la mare i el fill, intercanviant nutrients i senyals. A la placenta, cèl·lules especialitzades anomenades trofoblasts ajuden a l'embrió a instal·lar-se a lúter i guien el creixement dels vasos sanguinis (tenyits a la placenta de ratolí que es mostra a la fotografia). Si els trofoblasts no s'expandixen suficientment per l'úter, la mare es troba en risc de preeclàmpsia –alta pressió sanguínia que amenaça ambdues vides. La forma en la que els trofoblasts penetren l'úter per tal de fer la seua feina és desconeguda, però un nou estudi ha mostrat el paper que juga un gen anomenat INF2. Ratolins embarassats, modificats genèticament per tal que els manque este gen, desenvolupen símptomes de preeclàmpsia i tenen menys vasos sanguinis que nodrixen la placenta, ja que els seus trofoblasts no van poder penetrar prou dins. La identificació del paper d'aquest gen, en el desenvolupament placentari i en les malalties, podria finalment orientar cap a noves aproximacions per tal d'afrontar la preeclàmpsia i altres problemes placentaris.
Escrit per Anthony Lewis
Imatge del treball de Katherine Y. Bezold Lamm i col·laboradors/es
Center for the Prevention of Preterm Birth, Perinatal Institute, Cincinnati Children’s Hospital Medical Center, Cincinnati, OH, EUA
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Investigació publicada en eLife, gener de 2018
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.