• 1 de març de 2015

    El Silenci és Or

    L'entorn en què vivim ens canvia, però la manera en què aquests canvis es poden transmetre als fills és un dels misteris perdurables de la biologia evolutiva. Una criatura estranya, el nematode Caenorhabditis elegans, en la foto, pot ser la clau per comprendre els mecanismes d'aquesta herència epigenètica. Les molècules d'ARN d'interferència, o d'ARN de cadena doble (ARNds), són conegudes per poder bloquejar l'expressió de gens específics, silenciant-los efectivament, en resposta a factors ambientals. Investigacions recents en C. elegans han demostrat que aquest silenciament es pot transmetre als descendents: els ARNds que silencien gens de les neurones del cuc (en color rosa) poden moure's a les seues cèl·lules reproductores (en verd), i el silenciament pot així persistir més de 25 generacions. Els investigadors esperen utilitzar aquest mecanisme per desenvolupar teràpies gèniques; tot i les evidents diferències entre nosaltres i els nematodes, aquesta primera evidència de silenciament intergeneracional suggerix que els tractaments a llarg termini i estables podrien ser possibles.

    Escrit per Emmanuelle Briolat

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.