• 3 de juliol de 2020

  El Truc de la Llum

  Mira't els peus al mar i veuràs com no els troben on esperes- un truc dels raigs de llum quan es desvia, o es difracten en el límit entre l'aigua i l'aire. Els microscopistes s'enfrenten a problemes similars quan es tracta de cèl·lules, i sovint utilitzen microscopis de fluorescència de superresolució per resoldre algunes d'aquestes difraccions confuses. Però en mostres de teixit més gruixudes, la capa sobre la capa d'estructures de llum doblegada deixa una imatge borrosa, enfosquint detalls importants. No obstant això, les branques diminutes de les dendrites de les cèl·lules nervioses a l'interior d'un tros de còrtex visual de ratolí són revelades clarament en 3D. Les estructures delicades van ser esguitades amb molècules fluorescents inofensives les quals brillaven intermitentment com balises menudes, revelant les seues coordenades 3D a través d'una boira a microscopis d'alta potència. La utilització d'un software informàtic uneix els punts i recrea la escena a nanoescala, aquestes tècniques podrien ser utilitzades a diari amb mostres de teixit més fines com biòpsies per revelar pistes sobre enfermetats neurodegeneratives o càncer.

  Escrit per John Ankers

  Imatge de Fang Huang, Purdue University
  Weldon School of Biomedical Engineering, Purdue University, West Lafayette, IN, EUA
  Drets d'imatge conservats pels autors originals
  Investigació publicada en Nature Methods, maig 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.