• 18 de juny de 2015

  Els Danys de l'Oxigen

  La preeclàmpsia –que pot ser potencialment mortal per a la mare i el nadó–- es produeix al voltant del 5% dels embarassos. Es creu que està causada per l'hemoglobina fetal (HbF) –la molècula que transporta l'oxigen a la sang del fetus– quan s'escapa de la placenta i allibera molècules reactives d'oxigen. A més de causar una pressió sanguínia alta, poden danyar les membranes delicades com ara les de la placenta i el renyó. En l'actualitat, l'única cura per a la preeclàmpsia és induir el part. No obstant això, una molècula produïda pel nostre fetge anomenada A1M, pot absorbir els agents nocius de l'HbF, impedint que causen danys. Mirant amb grans augments en les profunditats dels renyons de conills que van rebre HbF i comparant-los amb els de conills sans (a la foto), els investigadors van trobar que l'HbF va causar danys semblants als de la preeclàmpsia. Però si donava A1M als conills, el dany desapareixia. És possible que induint a la mare a augmentar el propi A1M puga proporcionar una cura per la preeclàmpsia.

  Escrit per Esther Redhouse White

  Imatge del treball d'Åsa Nääv i col·laboradors
  Lund University, Suècia
  Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS One, maig de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.