• 17 de juny de 2015

  El Tot Terreny del Càncer

  Als pacients de càncer sovint se'ls extrauen cèl·lules i posteriorment són sotmeses a proves per investigar més a fons la seua malaltia. Per desgràcia, la vida dins d'un tumor en tres dimensions pot ser difícil d'interpretar a partir de cèl·lules aïllades en una placa de laboratori. Els 'canceroides' de la foto podrien ser la resposta –un model de tumor en tres dimensions obtingut a partir de cèl·lules del mateix pacient, però fora del seu cos, i que comparteix molts trets amb el tumor original. Aquest canceroide es va obtindre a partir de les cèl·lules de càncer de còlon; els colorants emprats ressalten la vida a l'interior sota un microscopi de fluorescència. Entre els milers de cèl·lules (cadascuna tenyida de blau) hi ha proteïnes estructurals (en roig), i BMI1 (en verd), una proteïna que es troba habitualment en les cèl·lules mare i indicativa de tipus específics de càncer de còlon. Els canceroides ofereixen una millora per als investigadors: la flexibilitat de l'experimentació fora del cos, però el realisme de mirar dins del teixit viu en 3D. Desenvolupat a partir de tumor del mateix pacient, els canceroides també presenten un enorme potencial en la medicina personalitzada.

  Escrit per John Ankers

  Imatge de Joseph L. Regan
  Bayer HealthCare Pharmaceuticals
  Drets de la imatge reservats per WILEY-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim, 2014
  Investigació publicada en Biotechnology Journal, setembre de 2014

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.