• 7 de gener de 2015

  Els Propers Passos del Càncer

  La invasió de les cèl·lules cancerígenes als teixits sans, procés conegut com metàstasi, sol ser el que definix un càncer com 'agressiu'. Les cèl·lules es mouen al voltant del seu microambient utilitzant pseudopodis, xicotets 'peus' que exploren el nou territori com dits que s'estenen en la foscor, tirant d'una cèl·lula en una direcció una vegada troben una base ferma. Algunes de les cèl·lules mamàries cancerígenes que es mostren (ressaltades amb verd) han desenvolupat invadipodis –filaments que els permeten moure's sobre les fibres de col·lagen (morat) que envolten i suporten els vasos sanguinis (roig - també mostrat en la imatge de la dreta); utilitzant, en última instància, el torrent sanguini per a viatjar molt més lluny. La relació entre el microambient d'un tumor i la metàstasi és complexa, implicant una comunicació entre diferents tipus de cèl·lules en l'ambient local, com els glòbuls blancs (ressaltats en blanc). Afrontar aquesta complexitat en el futur pot requerir nous enfocaments, com algoritmes matemàtics dissenyats per a predir els propers passos vitals d'un tumor específic.

  Escrit per John Ankers

  Adaptat de la imatge de Bojana Gligorijevic i col·laboradors
  Albert Einstein College of Medicine, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS Biology, novembre de 2014

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.