-
3 d'octubre de 2016
Els Renyons Troben a Faltar a Wnt5a
Setmanes de vaga dels recollidors de deixalles en 1979 van deixar veure muntanyes de desperdicis bloquejant el paviment al llarg del Regne Unit. La retirada dels desperdicis és vital per a mantindre el país en moviment i no és menys important en el cos humà. Quan els teus renyons comencen una vaga, les conseqüències de l’acumulació dels desperdicis pot ser fatal. Els renyons eliminen els desperdicis mitjançant un sistema complex de filtres i conductes. Defectes en el desenvolupament d’aquest sistema estan darrere d’un grup de malalties congènites anomenades CAKUT. Les causes moleculars de les CAKUT són incertes. Les últimes investigacions revelen que la molècula de senyalització Wnt5a és important per al desenvolupament dels renyons. Analitzant ronyons d'embrions de ratolí, van trobar que l'eliminació de Wnt5a provocà defectes incloent-hi duplicacions de conductes, renyons petits, i lòbuls deformats (de la segona a la quarta imatge), comparant-se amb els controls (primera imatge). Més investigacions revelaren que una mutació de Wnt5a, trobada en malalties dels renyons humans, provocava la reducció de la senyalització de Wnt5a. Aleshores, pareix ser que Wnt5a és important en les CAKUT.
Escrit per Lux Fatimathas
Imatge del treball de Ikka Pietilä i col·laboradors
Laboratory of Developmental Biology, Oulu Centre for Cell-Matrix Research, Biocenter Oulu and Infotech Oulu, i Faculty of Biochemistry and Molecular Medicine, University of Oulu, Oulu, Finlàndia
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
Publicat en PLOS One, gener de 2016
Què és la BPoD
BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.