• 20 de setembre de 2015

  Els Tendons ens Cuiden

  Els tendons són 'cables' forts que unixen els músculs als ossos; es desenvolupen en etapes minuciosament dissenyades. Aquestes simulacions d'ordinador mostren talls transversals dels tendons d'un ratolí, abans i després del seu naixement –hi ha hagut un canvi notable. En el tendó embrionari (imatge de l'esquerra), les cèl·lules, acolorides individualment, apareixen arredonides i unides entre si, formant una espècie de bastida per al que ocorrerà a continuació. Quan el ratolí complix sis setmanes (imatge de la dreta), les cèl·lules del tendó s'han estirat en forma d'estrela, aportant suport als feixos de fibres de col·lagen que van creixent entre els buits. Les fibres de col·lagen recorren tota l'extensió dels tendons humans, permetent-nos suportar les grans forces que generen els nostres músculs. Els investigadors creuen que aquestes simulacions ens proporcionen importants coneixements, no només del desenvolupament del sistema muscular i esquelètic, sinó també ens informen de com el comportament de les cèl·lules en teixits vius pot canviar completament abans i després del naixement.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball de Nicholas Kalson i col·laboradors
  Universty of Manchester, Regne Unit
  Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en eLife, maig de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.