• 27 d'agost de 2021

    En Constant Moviment

    En general, el càncer només posa en perill a la vida quan les seues cèl·lules s’allunyen d’un tumor i comencen a estendre’s per tot el cos, de manera que s’ha de controlar estrictament els processos normals del cos que permeten que les cèl·lules es moguen. Els teixits del peix zebra i de mamífers com els humans i els ratolins poden produir un enzim anomenat matriptasa, que talla la cola molecular que normalment manté les cèl·lules unides, cosa que els permet començar a moure’s. La matriptasa sol estar controlada per un gen anomenat Hai1, que deixa d’estar actiu allà on no és necessari. Aquesta imatge mostra cèl·lules mòbils anomenades neutròfils (ressaltades en verd) que s’estenen ràpidament per la cua d’una larva de peix zebra que té una activitat inusualment alta de matriptasa a causa de portar una versió defectuosa del gen Hai1. Els càncers que no tenen Hai1 i que tenen una alta activitat matriptasa són molt invasius, de manera que entendre més sobre el funcionament d’aquestes molècules podria guiar-nos cap a possibles tractaments contra el càncer en el futur.

    Escrit per Kat Arney
    Vídeo del treball de Jiajia Ma i col·laboradors/es
    Lee Kong Chian School of Medicine, Experimental Medicine Building, Nanyang Technological University, Singapore, Singapur
    Vídeo publicat originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Publicat en eLife, juny de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.