• 3 de març de 2016

  En els Teus Nervis

  Aquestes delicades línies roges són neurones -cables de senyalització elèctrica del cos- estirades sota un microscopi de fluorescència. El color roig destaca una molècula de greix anomenada mielina, que actua una mica com a cinta aïllant de plàstic, aïllant la fibra fina del nervi tancat dins d'ella. Per a accelerar la transmissió, els impulsos elèctrics poden saltar entre bretxes (vist aquí com ratlles verticals tènues) en aquesta funda de mielina. A la part superior és veu un nervi sa de ratolí, mentre que els dos de la part de baix s'han obtingut de ratolins portadors de defectes genètics en un gen anomenat PMP2. Els espais en la mielina estan molt junts, el que significa que els senyals no viatgen de manera tan eficient al llarg del nervi. Aquest error genètic particular imita l'error que es troba en una família humana amb la síndrome hereditària coneguda com la malaltia de Charcot-Marie-Tooth, que causa debilitat muscular i pèrdua de moviment i sensibilitat, ajudant a començar a clarificar causes subjacents dels seus problemes de salut.

  Escrit per Kat Arney
  Imatge del treball de Young Bin Hong, Jaesoon Joo, i col·laboradors
  Department of Biological Science, Kongju National University, Gongju, Korea and Samsung Medical Center, Seoul, Corea
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLoS Genetics, Febrer de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.