• 6 de març de 2021

  En Moviment

  Viatjar 5 mil·límetres en un minut sona lent. Però si ets un espermatozoide humà, és molt ràpid. Mentre els espermatozoides madurs poden moure's, els immadurs són immòbils. Per tant, ¿com es mouen pels tubs dels testicles (túbuls seminífers) quan es formen? Els investigadors han estudiat en ratolins utilitzant imatges de cèl·lules vives dels túbuls per mesurar el flux de fluid a través d'ells. Han trobat que el flux coincidia amb les contraccions de cèl·lules musculars a les parets dels túbuls, mostrades ací (roig) en una reconstrucció 3D de testicles de ratolí compilada mitjançant microscòpia de fluorescència confocal. Les contraccions van ser detectades pel marcatge amb fluorescència i la visualització dels nivells de calci a aquestes cèl·lules, que augmenten quan es contrauen. Són aquestes contraccions coordinades les que impulsen els espermatozoides immadurs a través dels túbuls. Açò proporciona una imatge més clara de com els espermatozoides immòbils poden moure's.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball de David Fleck i Lina Kenzler, i col·laboradors
  Department of Chemosensation, Institute for Biology II, RWTH Aachen University, Aachen, Alemanya
  Imatge publicada originalment sota llicència Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en eLife, gener de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.