• 8 de desembre de 2018

  Encén el Gen

  Gràcies a la identificació d’un interruptor biològic que ''apaga'' les cèl·lules que deixen cicatrius als pulmons, s’ha pogut donar un nou enfocament per a tractar una malaltia incurable. L’acumulació de cicatrius en la fibrosi pulmonar idiopàtica (FPI) fa que els pulmons siguen més rígids i menys elàstics, la qual cosa dificulta la respiració. Els tractaments apunten a retardar aquesta acumulació, però no hi ha cura. La nova investigació mostra que els pacients i els ratolins amb aquesta malaltia tenen nivells inusualment alts de cèl·lules anomenades miofibroblasts, que reparen les ferides col·locant fortes capes de col·lagen. Normalment, quan una ferida està suficientment curada, l'activitat d'aquestes cèl·lules és apagada pel gen FOXF1. Aquest estudi mostra que els pacients amb FPI tenen nivells baixos de FOXF1 i, per això, les cèl·lules romanen actives i provoquen l’acumulació excessiva de col·lagen, com es mostra ací (en roig) en el teixit pulmonar de ratolí (en verd). Els tractaments per augmentar l’activitat de FOXF1 podrien mantindre a les cèl·lules sota control per fer que els pulmons siguen més sans durant més temps.

  Escrit per Deborah Oakley

  Imatge del Cincinnati Children's Hospital
  Divisions of Pulmonary Biology, Perinatal Institute of Cincinnati Children’s Hospital Research Foundation, Cincinnati, OH, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Cell Reports, abril de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.