• 7 de desembre de 2018

  Tres Minuts d'Atenció

  Poden passar moltes coses en tres minuts, per exemple, bollir un ou, caminar uns centenars de metres o tindre una discussió ràpida en les xarxes socials. Per a un embrió de mosca del vinagre acabat de fecundar, els primers tres minuts del desenvolupament són, probablement, els més importants de tota la seua vida. Un ou de mosca està ple de tot tipus de molècules importants, conegudes com morfògens, les quals estan establides en patrons precisos que determinen aspectes importants de l’embrió com quin extrem és el cap i quin la cua. Tan prompte com l’òvul es fecundat, els morfògens entren en acció i comencen a activar els gens que inicien el procés del desenvolupament en qüestió de minuts. Aquestes imatges representen dades d’una nova tècnica d’imatgeria a temps real que captura aquest frenesí d’activitat genètica en forma de taques acolorides, les quals es mostres en un embrió sa (dalt) i altres dos amb defectes en un important gen de desenvolupament anomenat Zelda.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge adaptada del treball de Tanguy Lucas i Huy Tran, i col·laboradors
  Institut Curie, PSL Research University, CNRS, Sorbonne Université, Nuclear Dynamics, Paris, França
  Imatge publicada originalment sota una llicència de Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Genetics, octubre de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.