• 31 d'octubre de 2022

  Entaranyinat

  La seda de l'aranya és coneguda per la seua força, però hi ha milers d'espècies d'aranyes. Actualment, els científics investiguen la diversitat de sedes d'aranyes de tot el món, com ara l'aranya-formiga saltadora (Myrmarachne formicaria) trobada saltant pel Japó (a fila superior, segona des de l'esquerra) o l'aranya espinosa de Hasselt (Macracantha hasselti) trobada a l'Índia (a la fila central, segona des de l'esquerra). Fins ara, l'equip ha seqüenciat informació genètica de més de 1000 espècies, i va estudiar les propietats biomecàniques de la seda de més de 400 d'aquestes. Determinant les relacions entre aquestes dades (entre gens i trets, genotips i fenotips) l'equip ha trobat pistes genètiques per a crear diferents tipus de proteïna de la seda o espidroïna. Tanmateix, representar l'evolució de les sedes més resistents és només una de les ambicions del projecte del sedoma. Els investigadors volen utilitzar les seues dades per a guiar el disseny de nous biomaterials "renovables, biodegradables i sostenibles", potser per al seu ús en procediments mèdics o enginyeria biomèdica.

  Escrit per John Ankers
  Imatge del treball de Kazuharu Arakawa i Nobuaki Kono, i col·laboradors/es, de la Spider Silkome Database
  Institute for Advanced Biosciences, Keio University, Tsuruoka, Yamagata; Biomacromolecules Research Team, RIKEN Center for Sustainable Resources Science, Wako, Saitama, Japó i altres
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Investigació publicada en Science Advances, octubre de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.