• 30 d'octubre de 2022

  Recreant Recanvis

  És millor substituir un tresor personal que s'ha trencat per un substitut de segona mà, o fer-ne un de nou des de zero? Quan es danyen els renyons d'una persona (que són, de fet, possessions molt preuades), un trasplantament pot ser l'única solució, però els renyons de recanvi són difícils d'aconseguir. Fer créixer nous renyons al laboratori podria proporcionar dins d'un temps un subministrament fiable i, mentrestant, podria crear una plataforma per a provar tractaments i poder reduir la demanda de trasplantaments. Quan els renyons es desenvolupen en el cos, es formen a partir de dues parts. Una d'aquestes, la gemma uretèrica o diverticle metanèfric, ha sigut difícil de recrear, però un nou enfocament ha generat rèpliques a partir de cèl·lules mare (les cèl·lules inicials capaces de diferenciar-se en qualsevol altre tipus cel·lular). Aquestes imitacions simplificades, o organoides (representades amb diferentes substàncies acolorides per a ressaltar els processos que ocorren al seu interior), recreen les afeccions del renyó i permeten als investigadors estudiar el desenvolupament de la malaltia.

  Escrit per Anthony Lewis

  Imatge del treball de Min Shi i Kyle W. McCracken, i col·laboradors/es, Bonventre lab
  Division of Renal Medicine, Brigham and Women's Hospital, Harvard Medical School, Boston, MA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Nature Biotechnology, agost de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC London Institute of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.