• 30 de desembre de 2017

  Entorn Construït

  Tot i que es veu bonica i mimosa, aquesta bola de peluix és mortal. És una cèl·lula cancerosa del pàncrees, cultivada al laboratori en una xarxa de diminutes fibres dissenyades per recrear l'entorn tridimensional dins d'un tumor. Durant molts anys, els investigadors han cultivat les cèl·lules canceroses en capes a les plaques de Petri per tal de buscar possibles teràpies per destruir els tumors. Tot i això, els medicaments que funcionen bé al laboratori, no sempre es tradueixen en tractaments exitosos per als pacients, especialment per al càncer de pàncrees. Mitjançant el creixement de cèl·lules cancerígenes en ambients tridimensionals més realistes, els científics esperen comprendre més coses sobre el creixement dels tumors i trobar noves teràpies amb més probabilitats de funcionar en situacions de la vida real. El càncer de pàncrees és extremadament difícil de tractar; menys d'un 1% dels pacients sobreviuen més de deu anys i les taxes de supervivència al Regne Unit no han canviat en els darrers 40 anys, de manera que es necessiten enfocaments més efectius de manera urgent per afrontar la malaltia.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge de Kseniya Shuturminska
  Aquesta imatge és una de les finalistes del concurs International Images for Science 2017, organitzat per la Royal Photographic Society i patrocinat per Siemens com a part del Curiosity Project
  Drets de la imatge reservats pel fotògraf


Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.