• 31 de desembre de 2017

  Teloner

  Aquesta espècie de galàxia arremolinada, està formada per astròcits  – cèl·lules amb forma d'estrella que es troben al cervell. Durant molt de temps, es pensava que eren poc més que un pegament biològic que agrupava les neurones, les que aparentment eren molt més interessants i importants. Però els científics estan descobrint que aquestes cèl·lules suposen molt més que un simple paper secundari. A més de proporcionar el suport físic essencial per a les estructures del cervell, els astròcits són els responsables de controlar els patrons de flux sanguini en aquest òrgan i proporcionar nutrients vitals a les neurones. També actuen com a ''jardiners'' cel·lulars, ja que eliminen les connexions (sinapsis) no desitjades entre les neurones i s'asseguren que estiguen connectades correctament. A més, tenen un paper molt més important en el pensament i la cognició del que es creia prèviament. Tot i que la majoria de les investigacions sobre malalties neurodegeneratives com la demència s'han centrat en les neurones, està fent-se més evident que els astròcits, habitualment ignorats, també tenen un paper important en el manteniment d'un cervell sa.

  Escrit per Kat Arney
  Imatge de Paolo d'Errico
  Aquesta imatge és una de les finalistes del concurs International Images for Science 2017, organitzat per la Royal Photographic Society i patrocinat per Siemens com a part del Curiosity Project
  Drets de la imatge reservats pel fotògraf


Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.