-
21 de gener de 2019
Entre les Cicatrius
En el camí per trobar noves maneres de curar els cors danyats, els científics han arribat a diferents conclusions: alguns creuen que les cèl·lules mare cardíaques (CSC) es podrien utilitzar per ''curar'' el teixit cardíac. No obstant això, després de buscar CSC en teixit cardíac de ratolí com el de la imatge, altres investigadors qüestionen si aquestes cèl·lules existixen i s'han esforçat per trobar una altra via alternativa. En lloc d'això, se centren en els fibroblasts cardíacs (que apareixen aquí de color roig): cèl·lules del teixit connectiu que formen ''cicatrius'' després d'un atac cardíac. Sovint, el teixit cicatricial es veu com un perill, ja que fixa el múscul cardíac danyat, tot i que després no podrà bategar per si sol. Tanmateix, la cicatrització adequada podria ser essencial per soldar els buits deixats per les cèl·lules del cor moribundes (de color verd). Continuar amb les investigacions podria aportar noves maneres de guiar el creixement del teixit cicatritzant després d'un atac al cor, o tal vegada noves maneres d'utilitzar cèl·lules mare trasplantades per ajudar a mantindre el batec d'aquest òrgan vital.
Escrit per John Ankers
Imatge de Clevers Group, Hubrecht Institute
Hubrecht Institute, Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences and University Medical Centre Utrecht, Utrecht, Països Baixos
Publicat en PNAS, desembre de 2018
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.