• 20 de gener de 2019

  Volem Més Nefrones

  Tenim al voltant de 2 milions d'elles: les nefrones, petits filtres als renyons que eliminen els residus que tenim a la sang. El nombre adequat de nefrones es produïx durant el desenvolupament a partir de cèl·lules anomenades progenitors de nefrona. Un grup d'aquests progenitors es manté per donar lloc a un flux regular de cèl·lules que maduren en diferents cèl·lules nefrítiques. Aquest delicat equilibri es manté mitjançant molècules de senyalització anomenades Wnt. Els investigadors estan aprofundint en el tema centrant-se en Wnt11, una molècula que s'acumula als punts de desenvolupament de les branques renals, on viuen els progenitors de la nefrona. L'anàlisi per fluorescència dels renyons de ratolí mutant sense Wnt11 (la imatge de la dreta) va revelar que els progenitors havien perdut el seu sentit de l'orientació. Açò es va saber per la distribució polaritzada de la proteïna desmina (de color verd) dins d'aquestes cèl·lules, la qual es trobava desorganitzada en comparació amb els renyons normals (imatge de l'esquerra). Els mutants també perdien més ràpidament la seua població de progenitors, donant lloc a la meitat del nombre total de nefrones i a renyons més menuts. Per tot això sabem que Wnt11 és una important molècula activa en el desenvolupament del renyó.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball de Lori L O'Brien i col·laboradors
  Department of Stem Cell Biology and Regenerative Medicine, Eli and Edythe Broad CIRM Center for Regenerative Medicine and Stem Cell Research, Keck School of Medicine, University of Southern California, Los Angeles, CA, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, desembre de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.