• 17 de novembre de 2017

  Envelliment de la Respiració

  La fibrosi pulmonar idiopàtica (IPF) és una malaltia rara que afecta a les persones majors, on el teixit pulmonar es fa cicatritzant, per la qual cosa resulta li extremadament difícil respirar al pacient. Quan s’observa el teixit pulmonar dels pacients amb IPF, els investigadors van observar que les cèlul·les situades entre els petits sacs dels pulmons, els alvèols, tenien molècules indicatives d'envelliment cel·lular o senescència. Ací, la fluorescència verda destaca el teixit pulmonar en ratolins, amb cèl·lules sotmeses a senescència en roig i nuclis cel·lulars de color blau. Es creu que la senescència afecta la funció pulmonar perquè, per una banda, evita que les cèl·lules pulmonars danyades es dividisquen i es reemplacen les cèl·lules velles, i, per l’altra banda, causa la producció de molècules que indueixen la cicatrització de teixit. En altres àrees terapèutiques com el càncer, hi ha medicaments que s'orienten específicament a les cèl·lules senescents. Aplicant aquests fàrmacs sobre el teixit de l'IPF, els investigadors van observar una disminució de les diverses molècules habitualment presents, la qual cosa ajuda a demostrar que la senescència cel·lular juga un paper important en el desenvolupament i la progressió de l'IPF.

  Escrit per Katie Panteli
  Imatge del Helmholtz Zentrum München
  Comprehensive Pneumology Center (CPC), Helmholtz Zentrum München, München, Alemanya
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en European Respiratory Journal, agost de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.