• 9 de febrer de 2020

    Equip de Trasplantaments

    Per regular els nivells de glucosa en sang, el nostre cos necessita unes hormones produïdes per les cèl·lules dels illots de Langerhans al pàncrees: la insulina, la qual redueix el nivell de glucosa en sang, i el glucagó, que l'augmenta. En els pacients amb diabetis tipus 1, aquesta regulació falla perquè el seu sistema immunitari destrueix les cèl·lules beta productores d'insulina. Els trasplantaments d’illots sans, amb cèl·lules beta funcionals, poden ser l’única solució per als pacients afectats greument, però aquest procediment és difícil, ja que sovint es requereixen múltiples donants abans que es produïsca una implantació exitosa. Els investigadors, treballant per tal de millorar aquest procés, van afegir cèl·lules epitelials aminòtiques (AECs), extretes de la placenta, als illots de Langerhans, abans de trasplantar-los en ratolins diabètics. En comparació amb els illots danyats (a la imatge de l'esquerra, trobem les cèl·lules beta en blau i, les cèl·lules alfa productores de glucagó en roig), aquests superillots (a la imatge de la dreta amb les AECs en verd) es van integrar amb més èxit, i així, els nivells de glucosa en sang dels ratolins van baixar més ràpidament, cosa que va suggerir que l'ús d'AECs en trasplantaments, podria millorar les possibilitats dels pacients.

    Escrit per Emmanuelle Briolat
    Imatge de Fanny Lebreton, Vanessa Lavallard, Kevin Bellofatto i col·laboradors/es
    Cell Isolation and Transplantation Center, Surgery, Geneva University Hospitals and University of Geneva, Geneva, Suïssa
    Drets de la imatge reservats per les autores originals
    Investigació publicada en Nature Communications, octubre de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.