• 13 de juny de 2015

  Esculpint amb Llum

  Crear nous nanodispositius, com ara nanopartícules i agulles microscòpiques que transporten medicaments, requereix la mateixa imaginació tant en la fabricació com en el disseny. La nanolitografia és una tècnica que utilitza la llum per a esculpir petites estructures en 3D a partir de materials sensibles a la llum, a la imatge es mostra com tenen com valls i pics 400.000 vegades més menuts que els castells d'arena, vistes des d'un costat (esquerra) i des de dalt (dreta). És una prova inicial per a una mena de fàbrica a escala nanomètrica, que utilitza nanoesferes de poliestirè semblants a lents per a donar forma als últims dissenys. En passar feixos de llum a diferents angles a través de les nanoesferes la llum es dispersa de diferents formes, permetent la personalització dels dissenys (compareu les imatges superiors i inferiors de la fotografia). Augmentar la proporció de l'operació pot ser tan senzill com afegir més nanoesferes a la superfície d'escultura, permetent la ràpida fabricació de nano filtres, agulles i partícules en grans quantitats, però cadascuna és suficientment menuda com per a distribuir els medicaments a cada cèl·lula malalta.

  Escrit per John Ankers

  Imatge del treball de Chih-Hao chang i col·laboradors
  North Carolina State University, EUA
  Drets de la imatge reservats per Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA. Reproduït amb autorització.
  Investigació publicada en Small, març de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.