• 14 de juny de 2015

  Felí Fatal

  La femta d'un gat por ser perillosa quan aquesta és l'hoste d'un paràsit anomenat Toxoplasma. Encara que és inofensiu per a la majoria de persones, pot provocar importants problemes de salut en els bebès no nascuts, i en aquelles persones que tenen el seu sistema immunitari debilitat pel virus HIV/SIDA. Els medicaments per a tractar la toxoplasmosi són limitats i poden generar seriosos efectes secundaris digestius, de manera que els científics estan buscant noves teràpies. Ací utilitzaren una forma alterada d'un antibiòtic que ja existia, la ciprofloxacina, i descobriren que protegia als ratolins infectats amb el paràsit. Per descobrir el perquè, investigaren diferents etapes del cicle de vida del Toxoplasma. Les imatges mostren cèl·lules parasitàries tractades amb el nou antibiòtic. Una proteïna (en verd) involucrada en la formació de les cèl·lules filles del paràsit (en roig) ha canviat la seua posició en la cèl·lula, inhibint la capacitat del paràsit de multiplicar-se. Aquest és un primer pas en el desenvolupament d'un potencial nou tractament per a la toxoplasmosi.

  Escrit per Julie Webb

  Imatge del treball de Rossiane C. Vommaro i col·laboradors
  Instituto de Biofísica Carlos Chagas Filho, Brasil
  Publicat originalment sota una llicencia Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS One, maig de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.