-
29 de desembre de 2016
Esquelet Vist amb Raigs X
Una xarxa de cromatina creix al llarg de l'ADN dins del nucli de les nostres cèl·lules (representada amb colors brillants en aquesta neurona de ratolí). Aquesta mena d'esquelet de cromatina canvia quan les cèl·lules mare que es converteixen en neurones, i donen forma a la vida interior mitjançant el control de l'accés de l'ADN. És comprensible que els científics vulguen veure de més a prop la cromatina, però molts han vist que és massa sensible per a les tècniques de laboratori. Ací s'han disparat raigs X, amb cura sobre el nucli, des de diferents angles per posar en relleu dos tipus diferents de cromatina, en 3D, sense causar cap dany. Una forma de la cromatina (blau-verd) està envoltada i lligada a l’heterocromatina (roig-groc), una forma més compacta que afecta a l'activació o no dels gens i, per tant, té un paper molt important en el desenvolupament. Ara la tècnica de raigs X es pot aplicar sobre diferents tipus cel·lulars (inclosos aquells que tenen mutacions genètiques) i podem observar com l'heterocromatina es mou i es desplaça, alterant la vida al seu pas.
Escrit per John Ankers
Imatge cortesia de The Berkeley Lab, UCSF
Department of Anatomy, University of California San Francisco, San Francisco, CA, EUA
Investigació publicada en Cell Reports, novembre de 2016
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.