• 13 de desembre de 2015

  Estrès Nerviós

  Les persones amb lesions greus de l'esquena poden estar permanentment paralitzades perquè les neurones a la medul·la espinal no poden regenerar-se - a diferència de les neurones perifèriques en altres parts del cos. La capacitat d’autoreparació d'aquestes neurones està sent estudiada pels científics, que recentment van descobrir un gen mestre, anomenat HIF-1α, el qual dispara els factors de creixement quan s'activa per nivells baixos d'oxigen en condicions d'estrès. En experiments amb ratolins, les neurones danyades van començar a créixer de nou després de que l'oxigen en el subministrament d'aire dels animals es va reduir per períodes curts. A la foto es veuen seccions de nervi ciàtic, mostrant les fibres nervioses, sense tenyir i tenyides de blau, regenerant-se a la dreta de la zona danyada (línia de punts). El procés de reparació està més avançat en les seccions d'un ratolí normal, a la foto superior fotografiat a la part de dalt, el que és evident en base als nivells més alts d'una proteïna de creixement neuronal, SCG10 (taques grogues) que aquells en la part inferior, procedents d'un ratolí modificat genèticament per no tenir HIF -1α.

  Escrit per Mick Warwicker

  Imatge adaptada del treball realitzat per Yongcheol Cho i col·laboradors
  Departament d'Anatomia i Neurobiologia, School of Medicine, Washington University en St. Louis, EUA
  Drets de la imatge reservats per Elsevier 2015
  Publicat en Neuron, octubre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.