• 15 de juliol de 2021

  Estressades

  Endèmica de l’Amèrica del Sud i Central i generalment transmesa per insectes xucladors de sang, es creu que la malaltia de Chagas, causada pel paràsit Trypanosoma cruzi, afecta prop de 8 milions de persones a tot el món. La infecció per T. cruzi provoca estrès oxidatiu a les cèl·lules, un fenomen caracteritzat per un augment de molècules nocives anomenades espècies reactives a l'oxigen (ROS en anglés), que excedeix la capacitat de desintoxicació de les cèl·lules. En última instància, això altera les proteïnes i l'ADN, com a aquestes cèl·lules infectades (a la imatge, amb paràsits en verd), on el roig destaca l'evidència química de dany a l'ADN. En un estudi recent, els investigadors van fer un seguiment dels signes de desperfectes a l'ADN durant la infecció en cèl·lules humanes cultivades, per entendre millor la relació entre el paràsit i l'estrès oxidatiu. T. cruzi sembla beneficiar-se dels nivells més alts de ROS; diversos tractaments dissenyats per augmentar els nivells d'antioxidants (i per tant disminuir la quantitat de ROS) de fet van reduir el creixement de paràsits a l'interior de les cèl·lules, suggerint noves vies a explorar per a possibles teràpies.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge del treball de Pilar T. V. Florentino i col·laboradors
  Department of Microbiology, Institute of Biomedical Sciences, University of São Paulo, São Paulo, Brasil
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en PLOS Pathogens, abril de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.