-
17 de gener de 2017
Èxit de la Vacuna d'Ebola
El virus d'Ebola –els filaments rojos i fins d'aquesta imatge de microscopi acolorida artificialment– ha existit a l'Àfrica durant més de quatre dècades. Però no va ser fins el brot de 2014 a l'Àfrica occidental que el virus va colpejar els titulars. Més d'11.000 persones van morir, amb molts milers més d’infectats. Però no hi havia cap vacuna i cap incentiu per desenvolupar una. Estimulats per l’acció de la recent epidèmia, els científics dirigits per l’Organització Mundial de la Salut han desenvolupat i testat una vacuna, coneguda com rVSV-ZEBOV, en un temps rècord. En un assaig de quasi 6.000 adults en l'Àfrica occidental que van rebre la punxada i que havien estat exposats recentment a algú infectat pel virus, tots seguiren bé més d’una setmana després. En un grup similar no vacunat, 23 persones van contraure la malaltia. La vacuna no pot tornar les vides que es van perdre, però quan arribe el pròxim brot de l’Ébola finalment podrem defensar-nos.
Escrit per Kat Arney
Imatge cortesia de NIH National Institute of Allergy and Infectious Diseases, Bethesda, MD, EUA
Imatge publicada en Flickr sota una llicència Creative Commons (BY 2.0)
Investigació publicada en The Lancet, desembre de 2016
Què és la BPoD
BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.