• 18 de gener de 2017

  Metall Pesant

  El crom s’utilitza en moltes indústries com al treball de l’acer i l’adobat de pells, pel que molts treballadors l’inhalen regularment. Tot i això, el crom pot formar molècules altament reactives dins els teixits, causant danys greus a les cèl·lules. Tests recents demostren que inhalar crom és inclús més perillós del que es pensava. A rates que inhalaren una forma de crom, s’ha trobat que causa lesions al cervell i els pulmons. Les rates perdien mobilitat, suggerint que el crom és tòxic per a les seues neurones. A més, les cèl·lules dels pulmons i el cervell expressaven marcadors moleculars que indiquen l'existència de lesions i l’intent per reparar-les. Un d’aquests marcadors – COX-2 – es mostra en marró a la secció que veiem d’un bronquíol, amb forma de flor. Més recerca serà necessària per determinar millor les maneres de protegir als treballadors front la seua exposició al crom, i reduir el risc de lesions posteriors a l’exposició.

  Escrit per Esther Redhouse White
  Imatge del treball d'Abeer Salama, Rehab Hegazy i Azza Hassan
  Medical Division, National Research Centre, i Cairo University, Giza, Egipte
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS One, desembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.