-
20 de febrer de 2021
Fent Forats
Una canonada foradada suposa un desastre per a la teua casa, però, els vasos sanguinis perforats que es troben al teu cervell pot suposar de fet alguna cosa bona. Els capil·lars fenestrats del cervell són petits vasos sanguinis que permeten el pas de certes molècules grans per donar suport al sistema immunitari del cervell i mantenir un equilibri d'hormones i fluids. Uns investigadors estan ara estudiant els mecanismes moleculars existents darrere de la formació d'aquests vasos fent ús del peix zebra. La Vegf és una proteïna de la qual ja se sap que afavoreix el desenvolupament dels vasos sanguinis. L'equip va crear mutants amb manca de diferents tipus d'aquesta proteïna (Vegfab, Vegfc, i Vegfd) i després van utilitzar la microscopia de fluorescència per observar els vasos sanguinis fenestrats (a la imatge, en verd). La manca de qualsevol Vegf va tenir poc efecte en comparació amb el peix zebra normal (esquerra). No obstant això, la falta de combinacions de Vegfs va causar clars defectes, específicament en els vasos fenestrats (al mig i a la dreta), mentre que altres vasos es van desenvolupar amb normalitat. Per tant, diversos Vegfs coordinen els seus esforços per garantir una perforació dels vasos adequada.
Escrit per Lux Fatimathas
Imatge adaptada del treball de Sweta Parab, Rachael E Quick i Ryota L Matsuoka
Department of Cardiovascular and Metabolic Sciences, Lerner Research Institute, Cleveland Clinic, Cleveland, OH, EEUU
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicat en eLife, gener de 2021
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.