-
9 de maig de 2016
Fent Medicina
Des de l'aspirina fins la morfina, una multitud de fàrmacs àmpliament utilitzats deriven o s'inspiren en compostos que es troben en el regne vegetal. L'escutelària xinesa, Scutellaria baicalensis, podria ser la darrera planta per produir medicines que salva vides, després d'investigacions recents sobre com sintetitza molècules amb propietats anticancerígenes. Tradicionalment utilitzada en la medicina xinesa per tractar la febre i les malalties dels pulmons i el fetge, les escutelàries produeixen compostos específics, coneguts com a flavones, que s'ha mostrat que actuen com antioxidants i bloquegen el creixement de tumors. Les flavones tenen múltiples funcions en plantes, incloent les de pigments en les flors, però les que es troben en les arrels de l'escutelària es distingeixen per una estructura química única. Els científics han reconstruït fa molt poc temps la via bioquímica completa a través del qual es realitzen aquestes molècules particulars; això hauria de permetre la síntesi de flavones similars en una major escala en els laboratoris, un primer pas crític per provar adequadament el seu potencial com a fàrmacs contra el càncer.
Escrit per Emmanuelle Briolat
Imatge de Qing Zhao, Chinese Academy of Sciences
Department of Metabolic Biology, John Innes Centre, Norwich, Regne Unit
Investigació publicada en Science Advances, abril de 2016
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.