-
27 de juliol de 2018
Fent Pel·lícules
De tornada a l'època victoriana, els científics forenses creien que la darrera imatge que una persona veia abans de la seua mort seria capturada en la retina, al fons del globus ocular. Si bé aquesta idea va resultar ser inútil per resoldre els delictes, encara hi ha molt interès a utilitzar tècniques modernes per descodificar el que veiem a partir de l'activitat de les neurones de la retina. Ací, els investigadors han analitzat els senyals produïts per un petit grup d'al voltant de 100 neurones de la retina d'una rata mentre l'animal observa un patró de punts negres que es mouen sobre un fons blanc (panells de l'esquerra). Utilitzant un complex algoritme informàtic, els científics han descodificat els senyals per reproduir una pel·lícula curta dels punts en moviment (a la dreta) amb més precisió i definició que els mètodes anteriors (part central). No és exactament com la televisió d'alta definició, però és un pas endavant per comprendre com el sistema visual processa la informació.
Escrit per Kat Arney
Imatge del treball de Vicente Botella-Soler i col·laboradors
Institute of Science and Technology Austria, Klosterneuburg, Àustria
Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
Investigació publicada en PLOS Computational Biology, maig de 2018
Què és la BPoD
BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.