• 6 de maig de 2016

  Mirant als Ulls

  La bellesa està als ulls de qui mira, o això diuen. Aquests, però, probablement no són el xicotet sistema de coves i túnels en el qual estan pensant tots els vells romàntics. Aquesta vista dels vasos sanguinis de darrere de l'ull ha sigut acoblada des d'un escàner làser de l'ull, digitalment millorat i acolorit. El terreny en 3D resultant ha sigut artificialment il·luminat -més o menys com el paisatge d'un videojoc- i convida a explorar-lo. Cartografiar l'ull d'aquesta manera no ens serveix solament per a fer turisme a xicoteta escala, com podríem pensar. Aquests vasos, procedents de la coroide, subministren al voltant del 70% de la circulació de la sang a l'ull i qualsevol problema pot conduir a una visió borrosa o inclús ceguesa. La tècnica utilitzada, anomenada tomografia de coherència òptica, s'està testant com a eina de diagnòstic per a les malalties retinals i per detectar protuberàncies que podrien ser canceroses.

  Escrit per John Ankers

  Imatge de Peter Maloca
  Department of Ophthalmology, University of Basel, Suïssa
  Drets de la imatge reservats pel fotògraf
  Finalista de Wellcome Image Awards" d'enguany"

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.