• 28 d'octubre de 2017

  Fent un Mamífer

  Els mamífers placentaris o eutèrics, com nosaltres mateixos, aporten nutrients i oxigen per al desenvolupament de la placenta en joves, connectant el fetus a la mare. Tradicionalment es pensa que els marsupials manquen d'aquest òrgan, però potser és més correcte dir que depenen menys d'aquest. En els ualabis tammar (imatge), les mares desenvolupen una estructura reduïda semblant a una placenta durant els seus embarassos curts. Segons anàlisis genètics, sembla que es comporta com una placenta típica en els primers estadis de l'embaràs. A més, quan el jove ualabi continua desenvolupant-se en la bossa de la seua mare, semblances en la expressió genètica entre ualabis lactants, ratolins i placentaris humans suggereixen que la llet marsupial compleix els mateixos papers nutricionals que la placenta eutérica posteriorment en l'embaràs. Al ser essencial per al fetus en desenvolupament, estudiar la placenta és difícil, de manera que treballar amb altres mamífers representa una oportunitat valuosa per a aprendre més sobre la evolució i les funcions d'aquest òrgan. Els mamífers placentaris o eutèrics, com nosaltres mateixos, aporten nutrients i oxigen per a l'individu en desenvolupament per la placenta, connectant el fetus a la mare. Tradicionalment es pensa que els marsupials manquen d'aquest òrgan, però potser és més correcte dir que depenen menys d'aquest. En els ualabis tammar (a la imatge), les mares desenvolupen una estructura reduïda semblant a una placenta durant els seus embarassos curts. Segons anàlisis genètics, sembla que es comporta com una placenta típica en els primers estadis de l'embaràs. A més, quan el jove ualabi continua desenvolupant-se en la bossa de la seua mare, semblances en la expressió genètica entre ualabis lactants, i les placentes dels ratolins i dels humans suggereixen que la llet marsupial compleix els mateixos papers nutricionals que la placenta eutérica en etapes posteriors de l'embaràs. Al ser essencial per al fetus en desenvolupament, estudiar la placenta és difícil, de manera que treballar amb altres mamífers representa una oportunitat valuosa per aprendre més sobre l'evolució i les funcions d'aquest òrgan.

  Escrit per Emmanuelle Briolat
  Imatge de Richard Thomas, membre de Flickr
  Investigació del School of BioSciences, University of Melbourne, Austràlia i el Department of Genetics, Stanford University School of Medicine, CA, EUA
  Imatge publicada en Flickr sota un llicència Creative Commons BY-ND 2.0
  Investigació publicada en eLife, setembre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.