• 30 de novembre de 2022

  Fet per a Moure's

  Amb una taxa d’infecció estimada en el 30% de la població mundial, Toxoplasma gondii és un paràsit molt estés amb un cicle de vida particular: es reproduïx sexualment només als hospedadors principals, gats domèstics i salvatges, però també pot infectar i replicar-se en altres espècies, incloent-hi als humans. La malaltia resultant, la toxoplasmosi, pot causar símptomes pareguts als del constipat i després quedant-se generalment com a una afecció crónica asimptomàtica, encara que resulta més perillós durant embarassos i per a pacients immunodeprimits. El superpoder del Toxoplasma és la seua capacitat d'apoderar-se del sistema immunitari, infectant macròfags, els quals normalment s’empassen patògens i, després, alterant el seu comportament. Una infecció amb Toxoplasma (a la imatge, en roig), canvia l’expressió genètica dins dels macròfags (en verd, amb els nuclis de color blau) els reprogramen per a fer-se més mòbils, així faciliten l’expansió dels paràsits. Investigacions recents han revelat que el Toxoplasma utilitza una proteïna anomenada GRA28 per a reorganitzar l’ADN del nucli dels macròfags, suggerint una nova diana per als científics en la investigació de potencials tractaments.

  Escrit per Emmanuelle Briolat
  Imatge del treball d'Arne L Ten Hoeve, Laurence Braun i col·laboradores
  Department of Molecular Biosciences, The Wenner-Gren Institute, Stockholm University, Stockholm, Suècia
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Cell Host Microbe, novembre de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.