• 5 de setembre de 2019

  Fetge de Laboratori

  Pot semblar una cosa de pel·lícula de ciència-ficció, però es tracta d'un fetge humà en miniatura creixent al laboratori. Està fabricat a partir de cèl·lules mare que s'han modificat genèticament per imitar la malaltia del fetge gras no alcohòlic (EHNA), que comporta una acumulació de greix al fetge. L'EHNA pot provocar danys hepàtics (cirrosi) o fins i tot insuficiència hepàtica, i s'està convertint ràpidament en un problema de salut important en molts països. Un tractament potencial per a l'EHNA, el resveratrol, es va provar prèviament en ratolins amb la malaltia, però no va funcionar en humans. El resveratrol tampoc funciona en aquests fetges cultivats al laboratori, cosa que suggerix que reflectixen millor el que ocorre al nostre cos. Tot i que encara queda molt lluny, aquesta tècnica podria obrir el camí per als trasplantaments de fetge cultivats en laboratori. I per a un gir realment de ciència-ficció, pot arribar a ser possible crear fetges modificats genèticament que funcionen millor que les nostres versions actuals.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball d'Alexandra Collin de l’Hortet and Kazuki Takeishi, i col·laboradors, UPMC
  Department of Pathology, University of Pittsburgh, Pittsburgh, PA, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Cell Metabolism, agost de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.