• 6 de setembre de 2019

  Benevolència Oculta

  Una proteïna que provoca la mort de les cèl·lules a la malaltia de Parkinson i altres malalties cerebrals pot tenir una faceta beneficiosa que podria aprofitar-se per a desenvolupar nous tractaments. L'anomenada alfa-sinucleïna, és una proteïna que danya les cèl·lules quan moltes còpies d'aquesta s'agrupen entre sí per formar cossos de Lewy, mostrats ací en blau dins del cervell d'un ratolí. Abans de formar aquests grups, l'alfa-sinucleïna es troba normalment al centre de l'interior de la cèl·lula, o nucli, junt amb l'ADN. Les còpies d'aquest ADN estan fetes per a ser utilitzades en un altre lloc de la cèl·lula, però de vegades el procés de còpia pot tenir alguna errada i provocar el trencament de les cadenes genètiques. Una nova investigació en ratolins mostra que l'alfa-sinucleïna es desplaça ràpidament al lloc del dany, on es pensa que uneix i repara les cadenes. Només quan la proteïna està atrapada en agrupacions cel·lulars el dany continua sense control, i pot acabar provocant la malaltia. Nous tractaments podrien protegir les cèl·lules substituint o imitant aquesta proteïna.

  Escrit per Deborah Oakley

  Imatge del treball d'Allison J. Schaser i Valerie R. Osterberg, i col·laboradors
  Department of Neurology & Jungers Center for Neurosciences Research, Oregon Health & Science University, Portland, OR, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Scientific Reports, juliol de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.