• 7 d'agost de 2017

  Ficant el Nas en el Desenvolupament

  Des de la cocció d'un pastís fins a la construcció d'una casa de cartes, ampliar la mida de forma proporcional de sovint no és eficaç. Llavors, ¿com aconsegueix el cos humà augmentar proporcionadament la complexitat dels teixits durant el desenvolupament? Els investigadors van investigar açò en ratolins, centrant-se en els intrincats ossos del nas que es desenvolupen a partir de cartílag. Es necessiten dues setmanes perquè els fulls de cartílag que formen aquests ossos prenguen forma. Després, durant els propers quatre dies (d'esquerra a dreta a la foto), la micro-tomografia computada va revelar que l'estructura general es mantenia aproximadament igual, però augmentava en mida. El teixit va créixer en totes direccions, però no va canviar molt el gruix, suggerint que les cèl·lules probablement estaven alineades pels costats i s'estenien cap a l'exterior. No obstant això, mitjançant el marcatge genètic de cèl·lules, els investigadors es van sorprendre al trobar cèl·lules estaven realment formant columnes entrellaçades. El control de les dimensions d'aquestes columnes és probable que siga important per al creixement proporcional. Més investigacions ens deurien permetre conéixer com ocorre açò.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball de Marketa Kaucka i col·laboradors
  Karolinska Institutet, Stockholm, Suècia
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, abril de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC London Institute of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.