• 11 de juliol de 2022

  Finestra de Canvi

  Els diferents teixits del nostre cos es formen seguint una sèrie d'instruccions. Les combinacions úniques d'aquests senyals li diuen a les cèl·lules en què convertir-se. Una via de proteïnes anomenada Wnt proporciona senyals importants per a molts teixits, incloent-hi la glàndula mamària. No obstant això, aquest senyal crucial per al desenvolupament "normal" també està implicat en els càncers de mama. Llavors, com passa Wnt d'amic a enemic? Encara no està clar, però visualitzar els primers canvis que conduixen al càncer podria revelar pistes. Els investigadors van utilitzar una tècnica anomenada microscòpia intravital que proporciona una "finestra" per observar aquests canvis en temps real en animals vius. L'equip va vore com les cèl·lules es reorganitzaven en una glàndula mamària en ratolins púbers quan els senyals Wnt s'activaven de manera permanent. Durant uns quants dies, aquestes cèl·lules mutades (de color verd a la imatge) es van expandir ràpidament per formar nòduls amb una major probabilitat de transformar-se en càncer; en comparació amb les cèl·lules "normals" (de color roig). Aquesta tècnica d'imatgeria ha permés revelar els processos més primerencs que subjauen al desenvolupament de teixits i al càncer.

  Escrit per Sophie Arthur
  Vídeo del treball de Bethan Lloyd-Lewis i col·laboradors
  Institut Curie, Laboratory of Genetics and Developmental Biology, PSL Research University, INSERM U934, CNRS, París, França
  Vídeo publicat originalment sota una llicencia Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en Cell Reports, març de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.