• 10 de juliol de 2022

  Enverinant la Font

  Un exèrcit invasor envolta les muralles d'una ciutat i... espera. Tallar o enverinar el subministrament d'aigua d'una ciutat era una forma cruel d'accelerar la rendició. Els científics estan emprant tàctiques similars per combatre el càncer. El panell esquerre mostra els vasos sanguinis d'un renyó amb càncer (el tumor del pacient es veu amb forma d'ou en el costat esquerre de l'òrgan). El millor tractament és la cirurgia per extirpar el tumor, però això no sempre és possible. Els investigadors han desenvolupat una altra opció per a aquests casos. En el panell de la dreta, els metges han manipulat les artèries que alimenten el tumor amb un catèter. Injecten micro partícules en aquests vasos sanguinis que bloquegen el subministrament de sang al tumor i alliberen medicaments contra el càncer. Passats sis mesos després del tractament, més de huit de cada deu tumors s'havien reduït o romàs amb la mateixa grandària. Cap dels pacients va tindre efectes secundaris greus. Aquest tractament prompte podria estar disponible com a estàndard per a pacients amb càncer de renyó inoperable.

  Escrit per Henry Stennett
  Imatge del treball de Yonghua Bi i Xiaonan Shi, i col·laboradors
  Department of Interventional Radiology, The First Affiliated Hospital of Zhengzhou University, Zhengzhou, Xina
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en Scientific Reports, maig de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.