• 21 d'abril de 2017

  Franges Creixent

  En els éssers humans, la cicatrització dels ossos trencats és lenta i dolorosa, i els membres perduts mai no poden tornar a créixer, però algunes espècies tenen esquelets molt més resilients. El peix zebra és capaç de regenerar enterament aletes amputades, una gesta impressionant que es completa en només dues setmanes. Grups de cèl·lules cutànies especialitzades es divideixen i es mouen des de la base fins a la punta de l'aleta per a activar cèl·lules mare productores d'os, o osteoblasts, usant una molècula de senyalització coneguda com a sonic hedgehog (Shh). El marcatge de les cèl·lules que responen a Shh amb fluorescència verda en una aleta de cua en desenvolupament (vegeu la foto) mostra els ossos de l'aleta en creixement, o els rajos. La comunicació entre les cèl·lules de la pell i els osteoblasts és crítica per a obtindre un esquelet amb el patró apropiat: quan la via de senyalització de Shh està bloquejada, les aletes es desenvolupen incorrectament, amb rajos rectes, no ramificats. Encara que no es pretén replicar la capacitat regenerativa del peix zebra en els éssers humans, la comprensió de com Shh actua podria inspirar noves formes d'estimular la reparació òssia.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge cortesia de Kryn Stankunas
  Institute of Molecular Biology, University of Oregon, Eugene, OR, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Development, març de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.